Oldal kiválasztása
18 / 100

Miért akarná egy Hacker feltörni a weboldalunkat?

A hackerek a weboldalon futó szoftvereket támadják meg.

A weboldal védelme, minden működő weboldalnak ajánlott.

 

Nagyon sok mindent meg lehet oldani ingyenesen egy WordPress alapú weboldalon. Azonban ha szükségünk van fizetős bővítményekre, hogy megvédjük a webes támadásoktól a szeretett weboldalunkat, akkor ne spóroljunk. Senki nem akar arra felébredni egy napsütéses reggelen, hogy a weboldalát feltörték.

 

Felhasználói adatok lenyúlása miatt, a weboldal feltörése gyakori.
Fizetési eszközöknél beállítja a saját bankkártyás adatait, hogy az átutalt összegek az ő saját számlájára irányuljanak, a tulajdonos tudta nélkül.
Tartalom módosítással, a felhasználókat átirányítja másik weboldalra (sajátjára).
Ragadós reklámokat vagy vírust helyezhet el a weboldalon.
A weboldal nevében hírleveleket küldhet ki, a levél tartalmában kártékony kódot helyezhet el.

 

A feltörésre beprogramozott, emberek által létrehozott robotok, naponta akár többször is próbálkoznak a weboldalak feltörésével, Admin névvel.

Ezeket a weboldal feltörési kísérleteket egyetlen módon vagyunk képesek elhárítani, az pedig a weboldalakba beépített rendszerek nyújtotta, weboldal védelem. A gyártók itt is, csak úgy ahogy a nagy ruha márkáknál, az eleinte ingyenesen piacra dobott teszt rendszertől indulva, a csúcs szuper kategóriásig, igen változatosan kínálják a sokszor nem épp olcsó védelmi gátként működő rendszereket.

A weblap védelme éppúgy fontos, ahogy a számítógépeink vírusvédelme. Elengedhetetlen.

Manapság egyre több a cyber bűnözés statisztikai szám adatának növekedése. Rengetegen elveszítették a munkáikat, otthon vannak, ráérnek. Amióta a Commodore 64-es gépek megjelentek, vele együtt megszaporodtak a cyber bűnözők is.
Állandó webes védelemmel azonban nagyobb a biztonság.

 

Ha ingyenes – jó, ha fizetős – az is jó?

Nem, sajnos…

 

Vannak jól bevált ingyenes programok amik megoldanak kisebb dolgokat de a nagyobb falatokkal már nem bírnak el. Mi minden átadott weboldal esetében a fizetős web védelmi rendszerek felé nyúlnunk. Ez két ponton biztosítja az oldal biztonságát, megkímélve ezzel a nem kívánt a bosszúságoktól.
Itt a pénztárcánk szab csak határt, hogy melyik programot építjük be a weboldalunkba.

Szakemberek segítenek a választásban, a weboldal készítőnk lehetőleg pedig már úgy adja át a weboldalunkat, hogy az a feltörés elleni védelemmel el van ellátva. Ezeknek a díja általában be van építve a karbantartási összeg költségébe, melyet havi gyakorisággal fizetünk.

A motorikáért felelős rendszerek elemeinél előfordulhat úgynevezett BUG a rendszeren belül, (képen egy erősen szétesett weboldal látható) mely fennakadást okozhat a weblapunk megjelenésében. Nem működő linkek, funkciók az oldalon, igen gyakoriak. Ennek a kiküszöbölésére, karbantartás szükséges. Nagyon fontos meggyőződni arról minden ilyen frissítés után, hogy az egyes funkciók a weboldalon elvárt módon, a rendszernek megfelelően, hibátlanul működik-e.

Weboldal karbantartása

 

Az elkészült weboldalba a motorikáért felelős programok, általában automatikusan frissülnek bizonyos időközönként. Ezek a programok szükségesek ahhoz, hogy a weboldal rendesen, hibátlanul működjön. A helyes programozással karöltve, melyet a weboldal készítője beállított a weboldalunk készítése során.

Amennyiben értünk hozzá, mi a weboldal tulajdonosai, mi magunk is megtehetjük ezeket minden ilyen alkalommal, azonban ha nem, megbízhatjuk vele a weboldal készítőjét, aki jól ismeri a beépített segédeket, s átlátja annak működését.

Vagy kereshetünk erre a célra egy másik szakembert akit megbízunk ennek felügyeletével.

Vannak olyan esetek is, hogy az átadott weboldal, az átadása után nincs karbantartva.

Vagy mert nem tartott rá igényt a weboldal tulajdonos, vagy mert a megbízott szakember félvállról veszi ezen feladatokat.

Előbb-utóbb ilyenkor előfordul az, hogy valamilyen funkció befuccsol, nem dolgozik megfelelően.
Ilyen az esetben a már előzőleg megbízott rendszergazda az adott hibáról értesülve, látva azt, a legjobb tudása szerint igen hamar megoldja a problémát.

Amennyiben a galiba a frissült rendszer gyártójáért kiált, úgy jelzi felé a nem megfelelő működést és várja, hogy a gyártó szakemberei kiadják a rendszer újított frissítését, mely a hibákat megjavítja.

 

A havi karbantartást nem igénylő weblap tulajdonosa egy ilyen éles helyzetben megpróbál S.O.S. segítséget keresni, egy olyan szakembertől, aki ismeri az adott weboldal rendszerét, esetlegesen azonnal ráér (ami általában ritka) és helyreállítja a szétesett weboldalt pár nap alatt.

 

Ha úgy érzed, nem boldogulsz, kérj segítséget.

 

 

Karbantartás, avagy a kisebb, nagyobb változtatások

A karbantartási havi vagy óradíjas szolgáltatás, igen széles skálán mozogva kínálják magukat. Van akinek belefér az árba, a nagyobb változtatás a weboldalon, vannak akiknek a kisebbek.

Kisebb szöveg, ár igazítások, szín változtatások, esetleg egy képcsere. A nagyobb változtatások árát pedig elkéri, csak úgy, ahogy a weboldal készítésénél.
Ezt is szakembere válogatja.

Karbantartással vagy anélkül egy weboldal rendes működése a tulajdonos teljes-jogú felelőssége, kivéve ha azzal szakembert bízott meg.

A megfelelő weboldal védelem, a megfelelő háttérben futó program rendszerek frissítése olyan fontos elemei a megfelelően futó weboldalnak, ahogy a bőrcipőnk a vásárlásakor. Folyamatos használata, megléte, amortizálásnak veszi kezdetét ha az nincs megfelelően bőr ápolva, karbantartva, évente megsarkallva.